Terwijl het vizier bij velen nog op het scorebord staat, kijken de Nacra 17-zeilers van Team Allianz verder. Veel verder. Twee gemengde teams – Emma Siewers & Bjarne Bouwer en Willemijn Offerman & Scipio Houtman – zeilen de olympische mixed multihull-klasse en bouwen onder leiding van coach Kaj Böcker gestaag aan hun route richting de Olympische Spelen van Los Angeles 2028. Niet het podium van vandaag staat centraal, maar de groei van morgen.

Willemijn Offerman en Scipio Houtman
Twee teams, één ambitie
Hoewel beide duo’s hun eigen traject volgen, is de samenwerking hecht en doelgericht. Samen trainen, samen leren, samen beter worden is het uitgangspunt. Emma Siewers, die samen met Bjarne Bouwer pas recent is begonnen in deze formatie, is verrast door hoe snel het klikt: “Het gaat eigenlijk boven verwachting goed. Het klinkt van nature al best goed, dat is wel fijn. Bjarne heeft veel kennis van de boot en weet dat goed over te brengen. We zijn een nieuw team, dus alles is nog ontdekken. Maar het voelt goed.”
Ook Willemijn Offerman en Scipio Houtman zijn bezig met een nieuwe fase. Na een korte winterpauze hervatten zij hun campagne met een heldere focus: snelheid, samenwerking en herontdekken van hun ritme.
“De afgelopen maanden stonden in het teken van heroriëntering,” zegt Offerman. “We hebben bewust een stap teruggezet om te focussen op bootsnelheid om vervolgens weer vooruit te kunnen kijken. Nu is het zaak om ons oude raceniveau terug te vinden en daar weer overheen te gaan.”

Bjarne Bouwer en Emma Siewers
De kracht van samenwerking
De onderlinge trainingen – recent nog in Palermo – zorgen voor een natuurlijke kruisbestuiving tussen de teams. Siewers noemt de interactie met het andere duo “goed en leerzaam”: “Er is een gezonde strijd, maar ook veel respect. Willemijn en Scipio zijn snel – daar kunnen wij hard naartoe werken.”
Offerman erkent de dynamiek van de mixed klasse als een kracht op zich:
“De sfeer is anders dan in een vrouwenboot. Je leert écht hoe je elkaar kunt versterken. Dat moet ook, want op de Spelen krijg je ook mindere dagen. Dan moet je als team samen overeind blijven.”
Coach met een frisse blik
Kaj Böcker, jarenlang actief in een andere olympische klasse, geniet zichtbaar van zijn nieuwe rol: “Na jaren in dezelfde discipline was dit een verfrissende stap. Voor mij als coach is dit ook ontwikkeling.”
Zijn ervaring uit de skiff-wereld biedt nieuwe perspectieven, en zijn begeleiding is breder dan alleen techniek: “In de basis volg je als coach hetzelfde spoor – je kijkt naar samenwerking, naar techniek, naar progressie – maar je merkt toch duidelijke verschillen. En juist doordat ik uit de skiff-klasse kom, zie ik dingen die vanuit die hoek weer heel waardevol zijn. Er zijn echt raakvlakken waar we veel van kunnen leren.”
“Voor sporters draait het om ontwikkeling, maar dat geldt evengoed voor coaches. Dit soort kruisbestuivingen zijn super waardevol. Je wordt er scherp van, je kijkt weer met een frisse blik. En dat is precies wat dit vak zo leuk maakt.”
Destination LA28: koersvast en gedreven
De resultaten van vandaag – zoals tijdens de Trofeo Princesa Sofía in Mallorca – geven richting, maar zijn niet het einddoel. Voor beide teams draait 2025 om ontwikkeling, ritme en snelheid.
“Dit jaar zijn het EK en het WK in september onze piekmomenten,” aldus Offerman. “Volgend jaar verleggen we onze focus naar de olympische locatie. De weg naar LA is lang, maar elke stap telt.”