Windsurfers Luuc van Opzeeland en Max Castelein in medalseries Troféo Sofia 2024

5 april 2024

Op de voorlaatste dag van de Troféo Sofia plaatsen windsurfers Max Castelein en Luuc van Opzeeland zich voor de medalseries als respectievelijk 5de en 10de met de beste tien van het klassement. De andere Nederlandse olympiërs zijn uitgeschakeld voor de strijd om de medailles. Marit Bouwmeester eindigt als 18de, Duko Bos 37ste, Laila van der Meer en Bjarne Bouwer als 17de. Sara Wennekes eindigt als 11de en mist op een haar na de medalseries.

Max Castelein
Max Castelein
  • Mixed multihull zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer eindigen na een lange wintertraining in Nieuw-Zeeland als 17de. Teamgenoten Willemijn Offerman en Scipio Houtman worden 15de in de Nacra17 klasse.
  • Marit Bouwmeester wordt 18de in de women’s dinghy (ILCA6). Roos Wind wordt 57ste
  • Duko Bos wordt Nederlander in men’s dinghy (ILCA7) op een 37ste plaats.
  • Windsurfer Sara Wennekes wordt 11de met het gelijke aantal punten als nummer tien,
  • Kitefoiler Sam Aben eindigt op de 13de plaats en plaats zich niet voor Parijs 2024, maar is tevreden met de geboekte progressie. Sven van de Kamp eindgit als 20ste en Roderick Pijls op de 32ste plaats.   
Luuc van Opzeeland
Luuc van Opzeeland
Van stormachtig naar lichtweer
De serie in de baai van Palma de Malllorca begon stormachtig op 1 april. De meeste races werden afgelast op die eerste dag. Daarna is de wind gaan liggen en werd het een week met uitdagende en lichte omstandigheden. Voor de Nederlandse zeilers, windsurfers en kitefoilers was de Troféo Sofia 2024 niet een evenement om een piekresultaat neer te zetten, maar een evenement om specifieke zaken te trainen in een grote internationale serie voor de Olympische Spelen.
 
Max Castelein en Luuc van Opzeeland in medalseries
Na een uitdagende week plaatst Max Castelein (21) zich als vijfde voor de medalseries. De windsurfer uit Almere werd jeugdwereldkampioen U-21 in 2022 in Brest. Castelein zegt dat dit een bevestiging is van het feit dat hij op de goede weg is een meedoet bij de grote jongens.  Voor alle duidelijkheid, iedereen in de top tien maakt nog kans op de eindoverwinning.  
 
Luuc van Opzeeland weet kwalificatie voor de afsluitende races op het laatste moment af te dwingen met een zevende en een vijfde plaats in races negen en tien en derhalve een tiende plaats in het klassement.
 
Van Opzeeland die huidige wereldkampioen maakte voor zijn gevoel vandaag veel goed.  “Happy met vandaag. Nog niet helemaal, maar het ging de goede kant op. Maar ik heb niet echt een lekkere week. Ik had een beetje te veel pech en ik had niet alles in eigen hand. Eén keer gingen er twee voor me onderuit, één keer moest ik iemand ontwijken en ik ging op m’n plaat. En dan de eerste dag in goede condities niet geracet. Dus geen lekker evenement. En als je dan met zoveel tegenslagen op de laatste dag toch nog de top tien in vaart, dan geeft dat wel goede moed, om het morgen helemaal goed af te ronden.”
Marit Bouwmeester
Marit Bouwmeester
Geen resultaatdoelstelling, maar niet het gewenste resultaat
Marit Bouwmeester eindigt als 18de en is niet tevreden en is zich bewust van het feit dat ze wedstrijdritme mist. Op de eerste dag, met veel wind, had de meest ervaren zeiler van Team Allianz pech met een gebroken neerhouder. Vervolgens kwam Bouwmeester er niet echt aan te pas op Mallorca en mist nu de medalrace.
 
Bouwmeester staat na afloop op het strand van Can Pastilla en legt uit hoe ze dit ervaart. “Natuurlijk sta je hier het liefst bovenaan en het is ook wel bijzonder dat alle kanshebbers voor de spelen niet in de medalrace staan. Dat heeft misschien ook wel met intensiteit te maken. Maar ik denk dat Argentinië (het WK in Mar del Plata red.) het dieptepunt was. Daar hebben we wat afstand van genomen, twee maanden niet gevaren. Wel een trainingskamp gevaren, dat ging heel goed. Maar het racen hier viel tegen. Dan pik je veel punten op.”
 
“We hadden de eyeopener al gekregen op het WK, daar zijn we nog mee bezig. Dit is het eerste evenement weer. Het resultaat laat het nog niet zien. Maar dat komt vanzelf. Dit evenement is daarom ook goed. Kijk in de goldfleet racen in zo een groot veld, dan is het verschil heel klein. Je zoekt naar die ene meter extra. Dan ga je net voorlangs en word je 5de en niet 20ste. Dan ben je weer de koningin, maar op dit moment even niet.”
 

Deel dit artikel:

De partners van TeamAllianz