Max Castelein beste Nederlander van Team Allianz op Troféo Sofia 2024

Geen wind op laatste dag Troféo Sofia 2024

6 april 2024

Op de laatste dag van de Troféo Sofia op Palma de Mallorca komen de sporters van Team Allianz vanwege een gebrek aan wind niet meer in actie in de strijd om de medailles. Dat heeft tot gevolg dat windsurfer Max Castelein beste Nederlander is met een vijfde plaats in de IQFoil klasse. Luuc van Opzeeland blijft op een tiende plaats staan in het eindklassement.

Max Castelein
Max Castelein
Het race comité stuurde sommige vloten wel naar de wedstrijdbaan, waar de wind langzaam in kracht toenam. Maar met een tijdslimiet van 16.00 uur, voor de laatst mogelijke start, zat er niks ander op dan de wedstrijden voor de windsurfers af te gelasten.
 
Max Castelein had deze uitslag vooraf niet verwacht toen hij het weerbericht van de week zag. “Ik ben geen lichtweer specialist, daar wil ik wel graag veel beter in worden en daar hebben we ook op getraind na het WK (eind januari 2024 red). Maar dit, had ik niet verwacht.”
 
Was dat het verschil, trainen voor licht weer?  “Een belangrijkste aspect is ook het geduld dat je moet hebben voor deze sport. Vandaag is weer een mooi voorbeeld. Dat is wel iets wat ik nog wel tekort kom, maar wel stappen in heb gezet.”
 
Was dat de belangrijkste les?  “Nee we hebben ook wat settings aangepast en we hebben weinig wind veel aandacht gegeven. Vooral hoe je in deze wind range zo makkelijk mogelijk om de race course moet komen. Dat is wel aardig gelukt.”
 
Dat klinkt simpel? “Wat ook echt geholpen heeft deze week is dat ik niet meer bezig ben met een olympische kwalificatie. Hoewel die ver weg was voor mij in aanloop naar Parijs 2024, wilde ik wel meedoen voor kwalificatie. Die strijd speelt niet meer, dus ik kon me deze week focussen op de moeilijke dingen goed doen. Zonder angst dat het misschien wel zou mislukken. Dus de mentale gesteldheid en mijn insteek was; Ik ga er alles aan doen om het te winnen, in plaats van voorkomen dat ik het verlies.”
 
“Dat is wel de belangrijkste les die ik deze week geleerd heb die ik voor de rest van mijn carrière mee kan nemen want het geeft mij wel een hele andere mogelijkheid om een wedstrijdserie te benaderen,” besluit Castelein.
Baai van Palma zonder wind
Baai van Palma zonder wind
Een bijzondere, lastige, boeiende en uitdagende week
Hoofdcoach Arnoud Hummel kijkt terug op een bijzondere, lastige, boeiende, en uitdagende week.
 
“Het is inderdaad bijzonder dat we maar in één medalrace zitten van de vijf olympische disciplines waarin we als Team Allianz meedoen, zegt Hummel. "Wat meespeelt waren de lastige omstandigheden die we deze week meegemaakt hebben, met veel races die afgelast werden in heel weinig wind. Maar het is ook goed om te weten dat onze doelstelling was om hier te leren en verschillende specifiek aspecten te trainen.”
 
Hummel vervolgt zijn verhaal: “Natuurlijk hadden we liever naast het leren ook goed gepresteerd, maar dat was niet het geval. Het is boeiend om te zien dat veel andere olympische toppers ook niet voorin te vinden zijn.”
Dus je maakt je geen zorgen?
“Goed voorbeeld, in dit kader. We hadden een paar weken geleden drie dagen olympische voorbereiding met het hele team. Irene Wüst kwam onder andere langs en vertelde over dit soort momenten. Dat je niets moet aantrekken van de mening van de buitenwereld, maar gewoon moet doorgaan en vertrouwen op je eigen proces met dit soort uitdagingen.”

Deel dit artikel:

De partners van TeamAllianz