Zeilster Mirthe Akkerman beëindigt topsportcarrière

10 oktober 2024

Mirthe Akkerman (26) heeft besloten om na acht jaar een punt te zetten achter haar topsportcarrière. Als lid van Team Allianz, de nationale selectie van het Watersportverbond, was Akkerman actief in de ILCA6-klasse. In haar jeugd won de Friese zeilster zowel het Europees als het Wereldkampioenschap en werd ze in 2018 Nederlands Kampioen. In de afgelopen jaren behaalde ze onder andere een 5e plaats tijdens de Allianz Regatta 2022 en een 3e plek op de Kieler Woche.

Mirthe Akkerman, Allianz Regatta 2023
Mirthe Akkerman, Allianz Regatta 2023
Geboren op 25 mei 1998, begon Akkerman op jonge leeftijd in de Optimist-klasse en groeide uit tot een internationaal bekende zeilster. Ze werkte samen met topzeilsters Marit Bouwmeester en Maxime Jonker en trainde met dit duo in aanloop naar Olympische Spelen van Parijs 2024. In 2021 maakte Akkerman deel uit van de Nederlandse selectie voor de Olympische Spelen in Tokio, als trainingspartner van Bouwmeester.
 
Akkerman heeft haar besluit om te stoppen weloverwogen genomen: “Na acht onvergetelijke jaren als zeilster bij het Watersportverbond heb ik besloten om mijn carrière in de topsport af te sluiten. Het is een beslissing waar ik de tijd voor heb genomen en zorgvuldig over heb nagedacht, maar het voelt als het juiste moment om mijn energie op andere manieren te besteden.”
 
De gedreven zeilster blikt dankbaar terug op haar carrière: “Toen ik als klein meisje begon met zeilen, had ik nooit durven dromen van alles wat ik heb geleerd, de resultaten die ik heb bereikt, de mensen die ik heb ontmoet, en de vriendschappen die ik heb opgebouwd.”
 
“Topsport heeft me veel gebracht, maar kan soms ook eenzaam zijn. Daarom wil ik mijn vrienden en familie bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun en liefde, vooral wanneer ik die zelf minder kon geven.”
 
Daarnaast sprak Akkerman haar dankbaarheid uit naar haar sponsoren: “Ik ben enorm dankbaar voor de steun van Allianz als partner van het Watersportverbond, maar ook mijn persoonlijke sponsoren verdienen een speciale vermelding: Adrenna Arbeidsrecht Advocaten, Slump On, en Cryostore. Jullie vertrouwen en support, vooral in moeilijke tijden, waren van grote waarde.”
 
Naast haar sportieve prestaties behaalde Akkerman in 2021 een bachelor in Aardwetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is ze recentelijk verhuisd naar Londen.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

ILCA6

De partners van TeamAllianz