Nederland behoort structureel tot de top drie zeil, windsurf en kitesurflanden ter wereld – een positie die het Watersportverbond niet alleen wil behouden, maar verder wil uitbouwen. Onder leiding van de nieuwe hoofdcoach Aaron McIntosh, zet Team Allianz koers richting de Olympische Spelen van Los Angeles 2028. Met een scherp oog voor technologische en tactische innovaties, een sterke mentale en fysieke voorbereiding, én een hechte samenwerking tussen disciplines.
Deze video is gedeeld met het team bij de aftrap van DestinationLA'28, vlak voor de start van de Sofía Cup 2025.
“Na succesvolle campagnes in Beijing, London, Rio, Tokio en Parijs bevindt Team Allianz zich op een kantelpunt: de stap van succesvol naar structureel succesvol. Van goed naar buitengewoon,” aldus hoofdcoach van het Watersportverbond Aaron McIntosh, aan de vooravond van de Troféo Sofia, de eerste voorjaarsklassieker van de zeil-, windsurf- en kitesurfsport.
De olympische successen van de Nederlandse windsurfers en zeilers in Tokio, waar Nederland met drie olympische medailles tot de wereldtop behoorde, vormden de opmaat naar een doordachte campagne richting Parijs 2024.
In Marseille werd die lijn spectaculair doorgetrokken. Met twee keer goud en twee keer brons eindigde Nederland bovenaan het zeilklassement – een prestatie die zelfs de historische score van de Spelen van 1920 overtrof.
McIntosh geeft aan dat een groot deel van de Nederlandse watersporters structureel in de wereldtop staat. “We bouwen voort op een sterk collectief, met ruimte voor individuele groei. Grensverleggende prestaties ontstaan alleen in een omgeving die uitdaagt én ondersteunt.”
De resultaten bevestigen dat Nederland thuishoort in de absolute wereldtop. Tegelijkertijd is de technische staf ervan overtuigd dat verdere professionalisering, samenwerking, innovatie, mentale weerbaarheid essentieel zijn om die positie te behouden én uit te bouwen.
“Start in a good place, finish in a good place.”
Binnen het project Destination LA ’28 wordt vanaf dag één discipline-overstijgend gewerkt en wordt optimaal gebruikgemaakt van de collectieve kennis en ervaring binnen het team volgens McIntosh. “De coaches en sporters delen kennis. Onze experts denken buiten hun eigen klasse.”
Naarmate de Spelen van 2028 dichterbij komen, zal op een zeker moment de nadruk in de programma’s verschuiven van het collectief naar het individu – zodra de olympische selectie zich begint af te tekenen en wanneer een gezamenlijk programma mogelijk de individuele ontwikkeling kan belemmeren.
“Vanaf dat moment ontstaat er weer meer ruimte voor maatwerk, zodat iedere kanshebber op olympisch succes in optimale omstandigheden kan excelleren, zonder het grotere geheel uit het oog te verliezen. Kortom, sporters werken binnen een collectieve structuur, met programma’s op maat en ruimte voor groei,” legt de Nieuwzeelander in Nederlandse dienst uit.
Via Los Angeles ‘28 op weg Brisbane 2032
Met het einddoel helder voor ogen is de Nederlandse zeil-, wind- en kitesurfploeg begonnen aan de route naar Los Angeles 2028. Maar de aanpak overstijgt één olympische cyclus en is gebaseerd op een duurzame strategie die de Nationale Selectie van het Watersportverbond structureel in de wereldtop moet houden.
Hoewel de Nationale Selectie van zo’n 45 zeilers, wind- en kitesurfers zich in eerste instantie richt op Los Angeles 2028, kijkt het Watersportverbond verder vooruit. De Olympische Spelen van Brisbane 2032 vormen nu al een concreet doel.
Talentontwikkeling vormt de ruggengraat van duurzaam succes. De nadruk ligt op een vloeiende overgang van talent naar de top. Dankzij gerichte investeringen en het talentprogramma onder leiding van hoofdcoach Jacco Koops is er een nieuwe lichting sporters die het fundament van het toekomstige Team Allianz vormt.
Die overgang verloopt zelden lineair. Blessures, persoonlijke omstandigheden en levensgebeurtenissen beïnvloeden het traject naar de top. Binnen een omgeving waar prestatiedruk de norm is, erkent Team Allianz het belang van de menselijke maat. Door ruimte te bieden voor persoonlijke groei, flexibiliteit en ontwikkeling, ontstaat een omgeving waarin zowel talenten als toppers kunnen floreren – zolang het einddoel maar duidelijk blijft.

Pijlers van Destination LA ’28
1. Maatwerk binnen een collectieve structuur
Er wordt geïnvesteerd in trainingsgroepen waarin topsporters en talent samenwerken en elkaar naar een hoger niveau tillen. Iedere sporter krijgt een programma op maat, zonder het collectieve leerproces in gevaar te brengen. Waar nodig wordt samengewerkt met internationale teams om de lat verder te verhogen.
2. Discipline- en kennisoverschrijdend werken
Kennis wordt actief gedeeld tussen disciplines. Coaches en experts denken mee buiten hun eigen specialisme. McIntosh licht toe; “We opereren in een high performance cultuur: ‘Set the bar, raise the bar’ – leren, inspireren en presteren gaan hand in hand.”
Door synergie tussen trainingsgroepen kan discipline overstijgend samen worden gewerkt. Hierbij wordt kennis gedeeld tussen disciplines. Coaches en experts denken mee buiten hun specialisme. McIntosh licht toe; “We opereren in een high performance cultuur: ‘Set the bar, raise the bar’ – leren, inspireren en presteren gaan hand in hand.”
3. Mentale weerbaarheid en bulletproof integratie
Mentale kracht is essentieel in de topzeilsport. Met het Bulletproof-project bouwen we mentale weerbaarheid met steun van ervaringsdeskundigen zoals Marit Bouwmeester en de prestatiegedrag experts van NOC*NSF.
4. Innovatie als sleutel tot succes
De overstap naar foiling klassen en snellere materialen vereist voortdurende innovatie. 1% extra – fysiek, mentaal of in materiaal – leidt tot exponentiële prestatiegroei. Kortom; data en wetenschap spelen een steeds grotere rol. Het team omarmt innovatie en wetenschap van foilingtechnologie tot data-analyse met ondersteuning van het Sailing Innovation Centre en de embedded scientist.