Martina Wegman plaatst zich voor Super Cup finale nieuwe kanoslalom format

12 oktober 2024

In Hangzhou, China vindt dit weekend de 2024 ICF Hanghzou Super Cup plaats. Een nieuw evenement waar de ICF alleen de beste atleten van de sport voor uitnodigt. Martina Wegman is de enige Nederlander die in de kanoslalom-disciplines aan de start verschijnt en plaatste zich voor de finale van het nieuwe korte slalom format in de K1 die vandaag om 16.00 uur lokale tijd van start gaat. 

Martina Wegman
Martina Wegman
Waarom een Short Slalom
Innovatie is de kern van de 2024 International Canoe Federation Hangzhou Super Cup dioe voor de eerste keer georganiseerd wordt. Alle sporters die vrijdag meedoen aan de klassieke slalom, doen zaterdag ook mee aan de korte slalom. Wegman plaatste zich overigens niet voor de finales in de klassieke slalom.
 
ICF Canoe Slalom Committee voorzitter Jean-Michel Prono zei: “We proberen onszelf altijd opnieuw uit te vinden. Het idee is om een korter slalomformaat te promoten, geëvolueerd van het klassieke of Olympische slalom wedstrijdparcours. Dit zal een test zijn voor de atleten en we hopen hun feedback te krijgen over hoe we het uitdagender voor hen kunnen maken.”
 
Het parcours ligt in het midden van het klassieke olympische parcours, met 12 gates, waarvan vier stroomopwaarts, vergeleken met de 21 gates en zes stroomopwaarts in het klassieke of olympische parcours. De gates worden echter iets verplaatst om het onvoorspelbaar te maken voor de atleten na de klassieke slalomwedstrijd op vrijdag. Experts denken dat het technisch moeilijker is omdat er niet eerder getraind mag worden, maar ook omdat het explosiever is.
 
Martina Wegman plaatst zich voor het nieuwe format
Samen met twaalf andere kano-atleten plaatst Martina Wegman zich voor de finale van de K1 Short Slalom. Voor Wegman is dit echt het laatste grote toernooi van het jaar. De in Nieuw-Zeeland wonende sporter heeft twee weken geleden de finale van de Wereldbeker wedstrijden achter de rug in het Spaanse Pau waar ze 23ste werd.
Wegman was vereerd met de uitnodiging. “Het is een eer om voor de Hangzhou Super Cup uitgenodigd te zijn. Ik keek er naar uit om weer in China te zijn en de andere sporters weer te zien. Daarnaast is het superleuk om weer op een totaal nieuwe baan te mogen varen. We hebben maar een dag training gehad voordat de wedstrijd begon. Veel atleten hadden een pauze na de laatste World Cup wedstrijd ingelast en hebben de afgelopen twee weken niet of nauwelijks in hun kajaks gezeten, voor mij geld hetzelfde. Hierdoor heb ik dan eigenlijk ook geen verwachtingen van de wedstrijd. Wel zijn alleen de topatleten van de wereldranglijst uitgenodigd. Het veld is daardoor kleiner, maar dus ook supersterk.”

Deel dit artikel:

Kanoslalom

De partners van TeamAllianz