Lena Teunissen beste Nederlander in finale wereldbeker kanoslalom

22 september 2024

Lena Teunissen plaatst zich in de K1 en C1 voor de halve finale tijdens de ICF Canoe Slalom World Cup Final in La Seu, Spanje. Met een 19de plaats in de K1 is Teunissen de beste Nederlander van Team Allianz dit weekend. Martina Wegman volgt op een 23ste plaats in die klasse. Teunissen zet een 24ste plaats neer in de C1. Joris Otten scoort een 39ste plaats in de C1 klasse bij de mannen.

Lena Teunissen
Lena Teunissen
K1 vrouwen
Olympisch kampioen 2016 Maialen Chourraut laat haar klasse zien door goud te winnen in de K1. De Spaanse Chourraut, 41, profiteerde optimaal van haar kennis van het lokale parcours en versloeg de Sloveense Eva Tercelj en de Amerikaanse Evy Leibfarth in de K1-goud in La Seu.
 
In het eindklassement van de wereldbeker werd de Duitse Ricarda Funk gekroond tot winnares van de vrouwentitel. Emma Vuitton uit Frankrijk eindigde als tweede en Jessica Fox, olympisch kampioene 2024 uit Australië, als derde.
 
Nu de laatste World Cup erop zit kijkt Lena Teunissen terug op deze finale en het seizoen.  “Ik was tevreden met het resultaat in Ivrea (voorlaatste World Cup red.) in de K1 en Cross. In de C1 niet zo, dus ik wilde revanche. Dat is ook gelukt. Halve finale gehaald in beide disciplines. Superblij mee en ook goede tijden gevaren.  Met beide halve finales zelf ben ik niet echt tevreden. Te veel grote fouten gemaakt.”  
 
Teunissen kijkt uit naar volgend jaar. “In dat jaar wil ik, zoals ik nu denk, graag fifty fifty door in de K1 en de C1. Ik blijf nog een weekje in Spanje om eindelijk te genieten van een vakantie. Dan terug naar Augsburg weer aan het werk voor volgend jaar.  Kijken hoe we doorgaan met het programma en hoe het komende seizoen eruit gaat zien. Wat ik in elk geval meeneem is het plezier. Wat ik vooral aan de C1 heb gevonden. Parijs heeft veel motivatie gegeven en ik zie gewoon dat ik grote stappen zet.” 
Martina Wegman kon ondanks de tegenvallende prestaties ook genieten. 

"Het was mooi om het seizoen in Seu d’Urgell af te sluiten. Ik denk dat het voor de meeste slalomvaarders één van de favoriete plekken is. Niet zo zeer om de baan maar de lokatie en Spaanse sfeer."

"In de wedstrijd maakte ik helaas weer een fout, met groot tijdsverlies als gevolg. Dat bestempeld wel een beetje het gevoel over het seizoen. De snelheid in de run is top, echter door fouten en tikkers, telkens net niet volledig kunnen presteren. Over twee weken heb ik nog een laatste wedstrijd in China, waar ik naar uit kijk." 

De in Nieuw Zeeland wonende Wegman kijkt ook uit naar meer tijd thuis. 

"Hoe dan ook kijk ik er uit om aan de winter training in Nieuw Zeeland te beginnen. Sinds februari ben ik zo goed als onderweg geweest! Gelukkig is het WK volgend jaar in Australia, dat is lekker dichtbij!"

Joris Otten
Joris Otten
C1 mannen
Miquel Trave uit Spanje wint deze kanoslalom wereldbeker in La Seu. Ryan Westley uit Groot-Brittannië eindigde op een nipte tweede plaats, terwijl veteraan en tweevoudig Olympisch kampioen Michal Martikan uit Slowakije het brons pakte.
 
Door tweede te worden in La Seu, klom de Brit Westley op naar de derde plaats in het eindklassement van de wereldbeker. Matej Benus (SVK) wint het 2024 wereldbekerseizoen. Ziga Lin Hocevar (SLO) wordt tweede.
 
Joris Otten wordt 39ste in de C1 en was daar nogal teleurgesteld over. “Ik heb er echt niet uitgehaald wat ik ervan gedacht had. Maar tegelijkertijd realiseer ik me ook dat het niet mijn belangrijkste wedstrijd van het seizoen was. Ik zat in elk geval niet in het goede ritme. Ik heb er wel veel aan gehad, in de zin van dat ik mijn oude boot getest heb. Dat was een goede beslissing, ik ga daar wel verder met deze boot in de winter.”  
“Ik ben wel blij met mijn seizoen overal, de kwalificatie voor de Olympische Spelen en daarna World Cup Ivrea, daar was ik ook heel blij mee. Blij ook dat het afgelopen is want nu heb ik even pauze voor een paar weken. En daarna vooral gewoon weer keihard aan de slag te gaan, beter te worden en volgend jaar nog beter aan de start te verschijnen,” besluit Otten.
 
Cross
Het 2024 ICF Canoe Slalom World Cup seizoen is zondag afgesloten met de mannen en vrouwen kajak crosscompetitie. Martina Wegman scoort daarin het beste resultaat met een 29ste plaats. Teunissen noteert een 41ste en Otten en 54ste plaats.
 
Alle uitslagen Team Allianz
 
K1 vrouwen
Lena Teunissen 19
Marine Wegman 23
 
C1 mannen
Joris Otten 39
 
C1 vrouwen
Lena Teunissen 24
 
Kano Cross
Wegman 29
Teunissen 41
Otten 54
 
Alle uitslagen hier
 

Deel dit artikel:

Kanoslalom

De partners van TeamAllianz