EK Windsurfen 2024 Joost Vink beste Nederlander met vierde plaats

11 oktober 2024

Tijdens de Europese kampioenschappen windsurfen op het olympische IQFoil board eindigt Joost Vink (23) als beste Nederlander op een vierde plaats. Met deze eindklassering verzekert Vink zich van een NOC*NSF A-limiet. Max Castelein bezet de achtste plaats en Luuc van Opzeeland wordt uiteindelijk tiende. Hidde van der Meer mist de medalseries net met een elfde plaats. Bij de vrouwen wordt Team Allianz vertegenwoordigd door Sara Wennekes die op een zevende plaats finisht. 

Joost Vink
Joost Vink
Het toernooi werd georganiseerd voor de kust van Cagliari, Sardinië. Een populaire locatie bij de veel windsurfers. Gedurende de week was er sprake van goede wind om mee te beginnen. Daarna volgden twee dagen met te weinig wind en het eindigde de serie met een zeer verraderlijke aflandige krachtige wind. Niet alle toppers bij de mannen als bij de vrouwen waren aanwezig, zo dicht op de Olympische Spelen.
 
Joost Vink maakt volgende stap in topsportcarrière
Met een derde plaats in de halve finale mist de windsurfer van windsurfclub Almere Centraal net de finale. Vink stond de hele week in de top vijf en het net missen van de finale was jammer, maar de troostprijs was een NOC*NSF A-limiet met deze vierde plaats.
 
“Ik ben heel tevreden. Ik heb gemiddeld heel goed gevaren. Dit was voor mij een piekevenement. Dit voorjaar heb ik met Luuc samengewerkt en we zijn ook al samen in Sardinië geweest, niet om te windsurfen maar om te fietsen,” legt Vink uit.  
 
“Ik voelde me er klaar voor. Dat bleek uiteindelijk ook in het eindresultaat. Dat voelde supergoed. Uiteindelijk baal ik er wel van dat ik vierde ben geworden en niet meer uit de medalraces heb kunnen halen. Maar het voelt heel erg goed om een sprong te hebben gemaakt en nu wat meer support te hebben van Team NL. Ik kan nu een volgende stap maken in mijn carrière.”
 
Wennekes is tevreden
Sara Wennekes gaf voor het toernooi aan dat ze er hier graag komt. “Sardinië is een hele mooie locatie om te racen. Je kan van alles verwachten qua wind. Ik heb vooral er heel veel zin in om te racen en het seizoen ook echt af te sluiten. Op de Spelen was ik natuurlijk niet heel tevreden met het resultaat.”
 
Van de dertien races tot de Medalseries wist ze er twee te winnen en ging ook tijdelijk aan kop in het klassement. “Ik mag zeker tevreden zijn met de zevende plek. Sowieso altijd goed om in de medal series te varen. Dan liggen alle kansen open. Ik begon hartstikke goed. Maar maakte ook wat fouten waardoor ik niet doorging naar de volgende finaleronde. Maar voor mij een prima evenement. En ik mag ook tevreden zijn met wat ik heb laten zien.”

Sara Wennekes
Sara Wennekes
Van Opzeeland geniet op Sardinië
Luuc van Opzeeland sloot zich bij Wennekes aan en zeil halverwege de week. “Het is geweldig om weer te racen”, zei hij. “We trainen allemaal om mee te doen en we houden van wedstrijden - dat is het leuke van de sport. Ik voel me hier goed, maar vooral, en zoals altijd op de iQFOiL, heb ik plezier op en naast het water.”
Over zijn reis van de Olympische Spelen naar het Europees Kampioenschap, zei van Opzeeland: “We hebben niet zoveel getraind om hier te komen omdat het geen prioriteit had, maar ik ben blij om hier te zijn.”

Van Opzeeland NED 55 en Joost Vink NED 17
Van Opzeeland NED 55 en Joost Vink NED 17

Deel dit artikel:

iQFoil

De partners van TeamAllianz