De Allianz Regatta is één van de twee wereldbekerwedstrijden van ‘World Sailing’. De 37ste editie van dit topsportevenement, dat onderdeel is van de Dutch Water Week, vindt dit jaar plaats van 31 mei tot en met 4 juni. Het evenement wordt voor de tweede keer gehouden in Almere en Lelystad. In totaal doen 280 atleten uit 44 landen mee. Team Allianz, de Nationale Selectie van het Watersportverbond verschijnt in zes olympische disciplines met 21 sporters aan de start.
Bart Lambriex en Floris van de Werken op Allianz Regatta 2022 (foto Sailing Energy)
Almere en Lelystad
Tijdens de tweede Allianz Regatta komen de meeste deelnemers uit in de 49er klasse bij de mannen en bij de kitefoilers, bij zowel mannen als vrouwen. De sporters in de 1 persoons-dinghy (ILCA 6 & 7) en Skiff (49er) varen vanuit Almere. De Windfoilers (IQFoil Mannen) en kitesurfers (Formula Kite Mannen + Vrouwen) starten vanaf het strand bij Lelystad.
De nationale selectie tijdens de Allianz Regatta 2023 bestaat uit:
- 49er: Bart Lambriex & Floris van de Werken
- IQFoil mannen: Kiran Badloe, Huig-Jan Tak, Luuc van Opzeeland, Joost Vink, Max Castelein en Hidde van der Meer.
- ILCA6: Mirthe Akkerman, Marit Bouwmeester, Maxime Jonker en Marissa IJben
- ILCA7: Duko Bos, Niels Broekhuizen, Paul Hameeteman en Thomas van Ofwegen
- Formula kite (V): Annelous Lammerts
- Formula kite (M): Jis van Hees, Sven van der Kamp, Sam Aben en Roderick Pijls
(tekst loopt door onder foto)
Huig-Jan Tak, won in 2022 de Allianz Regatta (foto Sailing Energy)
Allianz Regatta kwaliteitsslag op meerdere vlakken
Tijdens de tweede editie van dit toernooi in Almere en Lelystad zijn op meerdere fronten verbeteringen doorgevoerd. Zowel inhoudelijk, als op het gebied van duurzaamheid, als op het gebied van kwaliteit van het wedstrijdwater. Arno van Gerven, algemeen directeur van het Watersportverbond legt uit:
“Alle extra stroomvoorzieningen draaien we dit jaar op waterstofaggregaten in combinatie met accupakketten die we weer met waterstofaggregaten opladen. We werken samen met een unieke combinatie van drie partijen die wij als bond aan elkaar gekoppeld hebben;
Gen Power, Missie H2 en Watson.”
“Ook zijn we best trost op het feit dat we voor deze editie van de Allianz Regatta nog veel meer robotboeien inzetten. Deze zelf varende boeien maken gebruik van GPS-technologie om op de juiste plaats te komen en te blijven. Hierdoor hebben we minder mensen nodig en vooral minder boten om de boeien uit te leggen. Kortom, we beloven als Allianz Regatta dat we alle extra stoomvoorzieningen op een duurzame manier hebben gerealiseerd.”
Van Gerven vervolgt zijn betoog over de kwaliteit van de wedstrijdleiding. “Dit jaar hebben we voor het eerst een Internationale wedstrijdleider, een zogenaamde Principal Race Officer (PRO red.). David Brookes komt uit Australië en stuurt dit jaar alle wedstrijdbanen aan. Vervolgens hebben we op elke baan ook een vertegenwoordiger van die PRO. Dit is waar alle coaches al lang om vragen en wat we nu samen met World Sailing gerealiseerd hebben. Dit moet ook de nieuwe standaard worden voor alle Wereldbekerwedstrijden. Kortom, we doen er als sport het maximale aan om het goed te regelen. We zijn er nog niet, maar dit is wel een serieuze kwaliteitsslag.”
Ook het veelbesproken fonteinkruid komt aan de orde. Van Gerven legt uit. “Dit jaar hebben we veel minder last van Fonteinkruid omdat het een veel kouder voorjaar is geweest. En zoals het er nu naar uitziet hebben we, mede dankzij de komst van de Allianz Regatta, volgend jaar toestemming van alle betrokken partijen om het fonteinkruid, in het gebied van de wedstrijdbanen, te maaien.”
Website evenement hier: https://allianzregatta.org/
Annelous Lammerts op Allianz Regatta 2022 (foto Sailing Energy)